10 Mayıs 2016 Salı


   
FIRINDA PATATESLİ ÇİPURA BALIĞI
Deniz ve Midye
Sen gibi deniz
ben de derinlik
ve
korkmuyorum dalıyorum denize…
O derinlikte
bulduğum kocaman yürek
yosun tutmuş yalnızlığıyla
küçücük bir midyenin içinde.



En sevdiğim menüye alalade bir giriş yapmak haksızlık olurdu doğrusu...Hem bu güzel güne, hem de en sevdiğim  menüye güzel bir şiirle başlamak istedim...


Balıksız bir hayat derseniz olmaz olabilemezzzzzz derim...Haftanın iki günü o balık mideme inecek.... O kadarrrr...


Göğsümdeki Deniz

bir nehir geçiyor gözkapaklarımın altından
ellerimle çizdiğim bir dünya
tomur tomur terlediğim
deniz sol göğsümün altı
dalga dalga fırtına
binbir renk canlı beslediğim
koca bir okyanus
bir nehir geçiyor düşlerimin aynasından
her bakışta aksi vuruyor yüzünün
alnında dört mevsim
iklim iklim yağmur bulutu kaşların
ey kara bağrında yeşerdiğim toprak
bütün sevgilerin bereketi sensin
bir nehir geçiyor içimden
orta yerimden ikiye bölüp beni
bütün çağlayanlarımı kurutuyor
gel de durdur bu tufanı
bütün gemilerim alabora
bir nehir geçiyor eksenimden
yön-yörünge, çepeçevrem sen
varlığın ki
atomlara parçalanan benliğimin temel taşları
sen olmasan
doğanın diyalektiğinde madde durur
evren söner
bir nehir geçiyor gökyüzümden
yuduğum sevda alnımın teri
ört üstünü
üşümesin…


Malzeme:

  • Somon ya da çipura
  • Patates 2 orta büyüklükte 
  • Soğan
  • Varsa defne yaprağı ( olsa da olur olmasada önemli değil)
Sos için:(öNEMLİ NOT: Bu sos özellikle somonla mükemmel oluyor)
  • Zeytin yağı
  • Kekik
  • Kırmızı biber
  • Kara biber
  • Tuz
  • Sarımsak
Yapılışı:
  • Önce sosumuzu hazırlayalım. Bir kaba zeytin yağı kekik, kırmızı biber, kara biber, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz iyice karıştırın
  • Bu sos ÖZELLİKLE SOMON a çok yakışıyor...Bilginize.. :)
  • Patateslerinizi soyun yıkayın ve kurulayın...Dilim dilim çok kalın olmadan dilimleyin...
  • Patates dilimlerini yağlı kağıt (pişirme kağıdı) koyduğunuz fırın kapına sıra sıra koyun...Bir fırça yardımıyla hazırladığınız sostan patateslerin üzerine sürün...
  • O şirin mi şirin balıklarınızı yıkayın ve fazla suyunu süzdürün ve tuzlayınnn.. Aynı şekilde hazırladığıkmız sostan somonun arkasına ve önüne sürelim....Çipuranın karın kısmını aşağıya kuyruk kısmına kadar yardım ve balığınm iç kısmına sürebildiğim kadar sostan sürdüm. 
  • Fırın tepsisine yerleştirdim... İsteğe göre soğan halkalarıda ekleyebilirsiniz..Üzerine kalan sostan sürerseniz soğanlarınız çok lezzetli oluyor... Balıkların ve patataeslerin üzerine  bir kaç defne yaprağı seriştirin çok güzel bir koku bırakıyor...Benden söylemesi...
  • Balığımızı fırına verebiliriz artık. 180 derecede 30 dakika ıydir. Fazla pişirirseniz balığınız kurur. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: