TATLILAR ve PASTALAR

HAŞHAŞLI TATLI
Övgü alan bir tariftir..



Ayyyy herkesler yapıp denemiş. Bir ben kalmışım yapmayan...Misafirlere yapıveriyim dedim. İyi ki yapmışım...Offf yedikçe yiyesi geliyor insanın içinden. Bence yapmayan varsa muhakkak yapsın diyorum...Bayanlar tarife geçiyorum.. Bu arada tatlım çook övgü aldı..Çok beğenilen bir tatlı.Duyurulur.Hemde kolay...Tam misafirlik

MALZEME:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket ( 90-100gr)
  • 1 kabartma tozu
  • 2.5-3 su bardağı un
Şerbet Malzemesi İçin:
  • 4 su bardağı tozşeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • bir tutam tuz
Üst malzeme için:
  • 2 poşet krem şanti
  • 2 su bardağı süt
YAPILIŞI:
  • Şerbeti için şeker, su, tuz ve limonu karıştırıp kaynatın.10 dk kaynattım. Bir köşeye alın ve soğutun
  • Bir çukur kasede bütün malzemeleri karıştırın. Önce yumurta ve şekeri çırpın ve sonra diğer malzemeleri ekleyin.
  • Bu karışım çok fazla şahsen ben ince dilimler olsun istedim. O yüzden iki borcama döktüm. Bereketli de oldu.
  • Bu şekilde fırına verin.
  • Tatlımız pişince heryerine bıçak darbeleri yaptımki şerbetini iyi çeksin
  • Soğuk olan şerbetimizi tatlıların üzerine döküyoruz
 

DONDURMALI İRMİK TATLISI
BERAT KANDİLİ



Herkesin kandilini kutlar bol bereketli ve dualı geceler dilerim.Bugün Berat Kandili...Bu vesileyle daha önceden yaptığım dondurmalı irmik helvasını paylaşmak istiyorum.Ancak dondormalı şekliyle foto çekememiştim. Çünkü ben mutfaktan gelene kadar herkes mideye indirmişti...Tencerenin dibinde kalan helvayla ancak bu şekiller oluştu.Lezzeti kıvamı gayet iyiydi...

Malzeme :
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt yada (1 su barağı su+1 su bardağı süt)
4 yemek kaşığı tereyağı yada margarin
4 yemek kaşığı çam fıstığı- isteğe göre dövülmüş fındık yada ceviz
Dondurmalı yapılacaksa her kaseye 1 top dondurma
Yapılışı:

  1. Küçük bir sos tenceresine sütü ve şekeri koyun, şeker eriyene kadar şarıştırarak ısıtın. Şeker eriyince ocaktan alın.
  2. Yayvan bir tencereye tereyağını koyun ve içine fıstıkları ekleyin.Fıstıklar ve irmiğin rengi koyulaşana kadar orta ateşte tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  1. İrmikler istediğiniz renge ulaşınca içine sütü ilave edin. Ama dikkatli olun çünkü oldukça ısıyayıyor. İrmikler sütü çenceye kadar kısık ateşte pişirin.
  2. Pilav gibi üzeri göz göz olunca ocaktan alın ve 1-2 kez karıştırın.
  3. Tencerenin kapağı kapalı olarak 10-15 dakika demlenmesini bekleyin.
  4. Küçük boy bir kaseyi hafifçe ıslatın. Demlenip soğuyan irmikten birkaç kaşık alıp kaseye koyun yanlara doğru bastırarak ortasına bir çukur açın.

5.   Açıtığınız çukura dondurmanızı koyun ve üzerini irmikle kapatın. Kaseyi servis tabağına ters çevirerek servis yapın

İNCİRLİ TATLI
MUHTEŞEM ANANASLI PASTA
Bu tarifi iki kafadar ablam ve arkadaşımız diyebileceğimiz tatlı bir insan bir araya gelip yapmış. iyiki de yapmış yani benim amanyaklı meşhur pastamdan sonra yediğim 2. güzel pasta diyebilirim.Hemen tarife geçeyimm..

Malzeme:
4 kahve fincanı un
4kahve fincanı şeker
...
5 yumurta
1 k.tozu

Kreması:
4 bardak süt
3-4 kaşık nişhasta
Yarım bardak şeker
labne peyniri bir kutu
krem şanti

Ayrıca: Ananas- az karışık meyve suyu

Yapılışı:
Önce kek malz. karıştırıp kelepçeli bir kaba döküp fırında pişirin. İsterseniz ikiye isterseniz üçe bölün..
Her katını ananasın suyu ile ıslatın.Ananas suyuna biraz karşık meyve suyuda ekleyebilirsiniz.
Ayrı bir yerde kramayı hazırlayın. Ocakta koyulaşıncaya kadar devamlı karıştırarak. Hazırlayın. Biraz ılındıktan sonra labne ve krem şantiyi ekleyip iyice karıştırın .

Her kata bu kremayı sürün ve üstüne ananas parçaları koyun.Bu işlemi kek katları bitene kadar uygulayın. En son üstüne ister şeker hamuru ile kaplayın , ister krem şanti sürün. Afiyet olsun...
EVDE ŞAHANE PROFİTEROL YAPIMI


 BİRAZ SÜKSE YAPMANIN
ZAMANI GELMEDi Mİ BAYANLAR! HADİ SIVAYIN KOLLARI...DOĞRU MUTFAĞA....  PROFİTEROL YAPIYORUUUUUZZZZZ....

Bu enfes tarifi HÜNERLİ BAYANLAR blogundan aldım.Müge Hanıma burdan teşekkürediyorum...Gerçekten çooook güzel oldu bu profiteroller...Artık sık sık yaparım.. Bizim yaptığımız gibi açık havada bahçeniz varsa bahçede yoksa balkonda temiz havada indirin mideye gitsinn....İnanın yetmiyor daha daha yemek istiyorsunuz
 Malzemeler

Hamuru için;
  • 1,5 Su Bardağı Su
  • 100 Gr. Margarin
  • 1 Su Bardağı Un
  • 5 Adet (Orta Boy) Yumurta
  • 1/2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1/2 Çay Kaşığı Şeker
İç Kreması için;
  • 2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
  • 2 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı Nişasta
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Yumurta Sarısı
Profiterol Hamurunun Yapılışı;
  • Tencereye suyu koyun ve kaynatın.
  • Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
  • Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
  • Karışım ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri  ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
  • Bu karışımı  buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
  • Bir tepsiyi hafifçe yağlayın.
  • Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırınıa (200 derece) koyun.
  • 20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
  • Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun
  • Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
  • 1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin. Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.
İç Kremanın Yapılışı;
  • Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.

  •  Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.
  •  Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.
  •  Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.
  • Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.
  • Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.
  •  Bu ölçülerde profiterol için 1 paket çikolata sos biraz az geliyor, siz bol çikolata soslu seviyorsanız 2 paket sos pişirmenizi öneririm 

MUHALLEBİLİ KADAYIF
En sonunda ben de denedim bu tarifi.İyiki de denemişim.. Çok güzel bişiiiii...



Denemeyenler denesin derim.Çok güzel bir tarif. Ben ilk defa denedim ve bayıldımmmm

Malzemeler:
  • 300gr kadayıf
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı doğranmış ceviz
Hazırlanması:
  1. Kadayıfı 1-2 saat öncesinden derin dondurucuya koyun. Dondurucudan alıp kolayca kırarak tencereye koyun.
  2. İçine yağı, şekeri lave edip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Pembe hale gelince cevizi ekleyin. Ateşten alıp soğutun.
Muhallebi Malzemeleri:
  • 1kg süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 küçük paket (süt paketinde) krema - ben toz krem şanti koydum. 1 poşet
Hazırlanması:
  1. Krema hariç tüm malzemeyi muhallebi gibi pişirip soğutun. Soğuduktan sonra içine kremayı ekleyip mikserle karıştırın.
  2. Kadayıfın yarısını büyük dikdörtgen borcama serin. Üzerine muhallebiyi yayın. Kalan kadayıfı da serin.


Bu tatlıyı hemen hemen herkes yapmıştır.Bende çok yaptım.Muhteşem tadıyla herkesi büyülemiş bir tariftir. O yüzden sık sık yaparım. Hala yapmamış olanlar varsa, muhakkak yapsın derim.Gerçekten çok güzel bir tarif...
Malzemeler:
Kek:
  • 6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1 paket (1tatlı kaşığı) kabartma tozu
Şerbeti:
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • yarım su bardağı toz şeker
Muhallebi:
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1lt süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • inmeye yakın 50gr tereyağı
  • piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti
Hazırlanması:
  1. Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
  2. Pişerken krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
  3. Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın.
  4. Şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmeden) kekin üzerine dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin.







Bu tatlıyı ikl defa annemde yemiştim. Hem yapımı çok basit hem de çoook lezzetli bir tatlı. Misafirlerinize gönül rahatlığıyla yapabileceğiniz sunumuyla lezzetiyle baş döndürtecek bir tarif. Cuma günü hemşire arkadaşlarla aramızda evde bir şeyler yapıp getirelim demiştik. Ben muzlu sarma ve mercimekli börek yaptım. Muzlu samamın içine krem şanti eklemeyi unutmuşum. Birde hastanenin buzdolabı çalışmayınca Benim tatlı keserken biraz parçalandı. Ama tadı yerindeydi. Diğer yaptığım mercimekli böreğimin tarifini eklemeyeceğim. Çünkü hoşuma gitmedi. Yani kötü değildi ama benim istediğim gibi olmamıştı. Neyse çok sevdiğim bu harika tatlının tarifine geçelim

Malzeme:
  • 1 litre süt
  • 1su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 vanilya
Ayrıca:
  • 2 adet muz
  • 1 - 1.5 su bardağı kadar hindistan cevizi
  • Krem şanti
Yapılışı:

  • Bir tencereye 1 su bardağı şekeri ve 1 su bardağı unu boşalt. Sütü yavaş yavaş akıt. Bir yandan da çırpıcı ile karıştır ki topak kalmasın içinde. Un ve şeker çözülünce sütün hepsini boca et. Karıştır ve ocağın üstüne al. Göz göz olup kaynayıncaya kadar karıştır. Kaynayınca altını kısıp biraz daha karıştır ve altını kapat. İçine 100-150 gr katı yağ koy. Kendi kendine eriyor zatan. Karıştır
  • Ben iki dikdörtgen tepsiye yapıyrum
  • Tepsinin içine önce bir naylon yayıyorum. Naylon örttüğüm tepsinin her yerine hindistan cevizi döküyorum.
  • En son bir kepçeyle hindistan cevizlerinin üzerine muhallabiyi ince bir dilim olcak şekilde kepçeyle döküyorum.
  • Aynı işlemi 2. tepsi içinde yapıyorum
  • Sonra 1 su bardağı  süt ile krem şantimi hazılıyorum. Hazırladığım krem şantiyi muhallebinin üzerine sürüyorum.
  • En son üzerine muz yerleştirip alta yaydığım poşet sayesinde rula yapıyorum. Ruloyu naylondan çıkartmıyorum .Naylonla beraber rulo yapıyorum. Yada poşeti değiştirebilirsiniz. Uçlarına açılmasın diye mandal takıyorum ve doğru buzdolabına..... 2-3 saat dinlenmesi şart. Şİmdiden afiyet olsun



KIZIMIN
ÇİLEKLİ DOĞUMGÜNÜ PASTASI


Yıllar önce kiracımız olan Songül Ablamızdan öğrenmiştik bu tarifi. Ogünden beri yaparız bu tarif ve her yiyen bayılır parmaklarını yer... İdda ediyorum. Süper ötesi bir lezzet. Pastane pastalarını geride bırakır lezzetiyle... Çok değişik bir pasta . Yapım aşamasıda öyle. Lütfen deneyin bu tarifimi. Pişman olmayacaksınız

NOT: Kızımın doğum gününde hazır pastaya bir dünya para verip ziyan etmek istemedim. Çünkü özenip o şaşalı şeker hamurlu üç boyutlu pastalar yenmeyip hep ziyan olurdu..Ama Amonyaklı pastam beni utandırmadı yine... Aynı eşsiz tadıyla herkesi büyülemeyi başardı. Öyle ki yiyen bir ikinci dilim daha yedi. Abartmıyorum arada tadına bile bakamayan arkadaşlar olmuş. Sonradan söylediler.Çok üzüldüm...


PASTA HAMURU MALZEME:
  • 1 kahve fincanı erimiş margarin (75 gr)
  • 1 kahve fincanı süt
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı amonyak sodası ( aktarlarda satılıyor. Beyaz renkte ve çok keskin bir kokusu var. Kokusu sizi yanıltmasın. Pişerkende kokuyor. Ama inanın lezzeti çok güzel oluyor)
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • Alabildiği kadar un
KREMA MALZEMELERİ:
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 litre süt
  • 3 yumurta
  • Krema piştikten sonra içine katılacak;125 gr sana yağı
PASTA HAMURUNUN YAPILIŞI:
  • Önce hamur malzemelerini karıştır.Kulak memesi kıvamındaki hamuru 4 eşit parçaya böl
  • Bu dört hamuru tek tek pasta tabağından biraz daha büyüklükte aç.
  • İster elektrikli sacda, ister fırın tepsisinde arkalı önlü pişirin

  • Çevirirken dikkat edin parçalanmasın
  • Tavsiyem en iyi elektrikli sacda oluor. Pratiklik açısından
  • Sıcak fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin
KREMANIN YAPILIŞI:
  • Süt hariç krema malzemelerinin hepsini bir tencereye alın
  • Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyek.Tel çırpıcı ile açın.
  • Prüzsüz bir hal alınca sütün hepsini boşaltın
  • Ocağın üzerine koyup. Orta ateşte karıştıra karıştıra pişirin kremayı
  • Pişen krema biraz ılındıktan sonra yağı eritmeden içine koyun ve mikserle iyice çırpın.

-Hazırladığınız 4 adet pasta tabanının birini pastayı koyacağınız kapa yerleştirin
-Üzerine hazırladığınız kremayı yayın


-Kremanın üzerinede dilimlediğiniz muzları dizin
-Bu uygulamayı pasta tabanları bitene kadar yapın
-Pastanın kenarlarını bıçakla muntazam bir şekilde kesin








1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor elinize sağlık