25 Aralık 2013 Çarşamba

GAZOZLU MAYALI MUHTEŞEM POĞAÇA

Bildiğiniz bütün poğaçaları unutun....Yumuşacık miss gibi lezzetiyle baş döndüren bir lezzet...Bayıldım....
 
Tarifi uygularken çok enişeliydim... Mayalı hamurları tutturamama gibi üstün bir beceriye sahibimde....Ama gözümü kararttım. Dayanamadım. Kalk kızım yap su poğaçayı dedim. İyiki de denemişim... Ayıptır söylemesi tutamadım kendimi tam  üç tane yedim...Tadı muhteşem....Hele o yumuşaklığı...Abartılı bir yumuşaklık....Kısacası hayal gibi bir poğaça....Gerçekten favori tarifleriniz arasına gireceğine eminim.
 
Malzemeler:
1 su bardağı oda ısısında sade gazoz

çamlıca marka vb.

yarım su bardağı su

250 gr tereyağı oda ısısında

30 gr yaş maya veya

1 çorba kaşığı toz maya

1 çorba kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

un

İçine: peynir
Üzerine:
yumurta sarısı

çörek otu vb.


Yapılışı:Yoğurma kabına sıcağa yakın su ve   maya karıştırılır.Diğer bütün malzemeler ve 2 su bardağı un ilave edilir elle yoğurulur. 250 gr oda ısısında tereyağı eklenir tekrar yoğurulur ve azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapılır. yarım saat mayalanır. hamur 4 parçaya ayrılır her parça az unlu zeminde merdaneyle tatlı tabağından büyük açılır bıçakla veya hamur ruletiyle 8 üçgen parçaya kesilir. hazırlanan iç yerleştirilir sigara böreği gibi sarılır. yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilir 30 dakika mayalanır. 160-170 derecede pişirilir
NOT: Oldukça cıvık bir hamur elde ediyorsunuz. Devamlı unlayark açıyorsunuz....Çok cıvıksa biraz unla yoğurun ama fazla abartmayın....Şekil vermede zorlanıyorsunuz ama  inanın değer...

8 yorum:

Mutluluklar Sokağı dedi ki...

NE GÜZEL DOĞAL BİR ANLATIM SANKİ YEMİŞ GİBİ OLDUM ELLERİNİZE SAĞLIK

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

Görüntü çok güzel...sade gazoz fikri ilginç olabilir, değişik bir tarif olmuş, afiyet olsun size...bazen değişik tarifleri denemek güzel sonuçlanıyor...ellerinize sağlık...

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık gazozu hiç denememiştim poğaçada denemek isterim sevgiler...

mutfağımdanesintiler dedi ki...

Nefis bir pogaca olmus. Elinize saglik. Sevgilerimle :)

Sulemmutfak dedi ki...

Mayali hamurda gazoz cok ilginc geldi. Gazoz bizim buralarda kolay bulunuyor olsa mutlaka denemek isterdim. Cok nefis gorunuyor. Afiyet olsun

mehtap dedi ki...

gazozlu kek bilirimde mayalı hamurda bende hiç duymamıştım mayalı poğaçaya bayılırım birde böyle deniycem, eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Cok guzel gorunuyor ama bisey sormak istiyorum.gazoz zaten sekerli ve birde bir yemek kasigi seker var hamur tatli olmuyor mu acaba?

Dilek

Fatoş Demir dedi ki...

Kesinlikle şekerli olmuyor. Tuzu 1 çay kaşığı yazmışım ama ben 1.5 tatlı kaşığı tuz ilave ettim. Yumuşacaık bir poğaça oluyor. Hamuru biraz ele yapışan bir hamur olarak bırakıyorsunuz. Yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz. Zaten açarkende hep unladım.Ama siz yuvarlak şekil verebilirsiniz.