KÖFTELER - KIZARTMALAR





 
PASTIRMALI RULO KÖFTE
Mis gibi pastırma kokusuyla kaynaşan bu köftenin tadını çıkartın...


Misafirlerinize güzel sunumlu bir köfte yapmak istemez misiniz?

KAYNAK: Keskinlinin mutfağı


MALZEMELER:

KÖFTE ICIN* Yarim kilo kiyma

* Köfte baharati,maydonoz
     * 1 tane Sogan ,2 dis sarimsak
            * 1 tane yumurta, 1 tatli kasigi salca
   * 2-3 yemek kasigi galeta unu


IC MALZEMESI:* 10 - 12 tane cok ince dilim pastirma
     * 3 - 4 dilim kasar peyniri 


Çok kolaylıkla rulo sarılıyor....
YAPILISI:
* Köfte malzemelerini yogurun
* Yagli kagidi tezgahin üzerine serin
* Yuvarlak sekilde köfteyi yagli kagida yayin
* Üzerine önce pastirma dilimlerini sonra kasar
dimlerini yerlestirin ve rulo yapin
* Yagli kagidin üzerinde tepsiye alin resimlere bakin..
* Rulo köfteyi 200 derecelik firinda pisirin
* Dilimlere kesip yanında pilavla servis edin


..........................
.............................




İÇLİ KÖFTE
Bu tadın büyüsüne kapılıp midenizi içli köfteyle dolduracaksınız desem? Dedim bile.


Yine cesaret edemediğim diğer tariflerden biri daha.....Krem karamelden sonra bana bir cesaret geldi ki sormayın gitsin....Herşeyi yaparım edasıyla dolanınıp duruyorum.....
Bu içli köfteleri bir kaç tarifle birleştirdim....Kısacası Fatoş' un içli köftesi diyebilir miyim? Bence diyebilirim, hiç bir sakıncası yok...
Gelelim bu muhteşem içli köftelerin tadına... Akşam kayınvalidemler bizdeydi....Eşim ve kayınvalidem köftelere bayıldılar...Kayınvalidem gece boyunca köftelerime övgüler yağdırdı..Eşim o kocaman köftelerden dörtt tane, yediğini saymak gibi olmasın ama kayınvalidemde üçtane yedi...Bence dördüncüyüde yiyecekti. Sofrada tek kalan kayınvalideme eşimden masadan kalkması uyarısı geldi...Dokunur tansiyonu fırlar diye korktu herhalde...Eşim 'aşkım ben hayatımda bu kadar lezzetli içli köfte yemedim.Sen hep yap bunlardan' dedi...Herkesten tam not alan bu tarifi herkese öneriyorum...

Dış Hamuru için;
  • 3 Su Bardağı (köftelik) İnce Bulgur
  • 2 Adet Kuru Soğan (Rendelenmiş)
  • 100 Gr. (yağsız) Kıyma
  • 2 adet yumurta
  • 2 Adet (küçük boy) Patates (Haşlanmış, ezilmiş)
  • 3 Yemek Kaşığı Pul Biber
  • 1,5 Yemek Kaşığı İrmik
  • 1,5 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 yemek kaşığı ev yapımı biber salçası


İç Malzemesi için;
  • 500 Gr. (orta yağlı) Kıyma
  • 500 Gr. Kuru Soğan
  • Pul Biber
  • Tuz, Karabiber
  • Bir paket ceviz (1-1.5 bardak ceviz)

Yapılışı
  • Bulguru yarım su bardağı su ile ıslatıp, yumuşatın. Rendelenmiş soğanı suyuyla, kıymayı, ev yapımı kırmızı biberi ve pul biberi de katıp yoğurun.
  • Haşlayıp püre haline getirdiğiniz patatesi, irmiği, un ve tuzuda ekleyip hamur özleşinceye kadar iyice yoğurun.
  • Kıymayı ve minik minik (Çok küçük olmalı) doğranmış soğanları bir tavada kavurup, tuz ve biberini ekledikten sonra soğumaya bırakın.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak veya oval mümkün olduğunca ince bir şekilde oyun.
  • Bir kaşık kadar iç malzemeden koyup, kapatın.


  1. Bol yağda karıştırarak kızartmanız gerekiyor, yoksa yağ soğuyup köfteleri çatlatıyor.
  2. Köfteleri hazırlayıp bir gün buzdolabında bekletip kızartırsanız ada lezzetli oluyor. Köfteyi buzluktan çıkartıp, kızartacaksanız oda sıcaklığında bir süre bekletin tan



PATLICAN TAVA - Mısırunlu patlıcan kızartması



Bu aralar bir çok blogta görüyorum bu tarifi...LEYLA' NIN KAHVE DÜKKANINDADA görünce eee artık bende denemeliyim dedim kendikendime.. Çünkü Leyla kolay kolay her tarifi koymaz bloğuna...Lezzetine emin olduğu tarifleri eklediğini çok iyi biliyorum..Açıkçası Leylanın yazısından etkilenerek bu tarifi yapmaya karar verdim. İyiki de yapmışım.. Eşim aynen şöyle dedi'' Aşkım patlıcan sevmeyenler bu tarifin sayesinde patlıcanla barışır'' dedi...Kızımda kıtır kıtır yedi...Gerçekten çok leziz...Herkese ŞİDDETLE tavsiye ederim.

Malzeme
  • 4-5 uzun kemer patlıcan
  • Mısır unu
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber
  • Bir yumurta
Yapılışı:
  • Önce patlıcanları iyice yıkayın ve alacalı soyun. Bir ucu bütün kalacak şekilde dörde bölüyorsunuz.
  • Patlıcanları biraz tuzlu suda bekletiyoruz
  • Patlıcanları tuzlu sudan çıkartıp haşlıyoruz. Haşlanan patlıcanları az sıkıyoruz ki suyu süzülsün...Biraz tuzlayın...
  • Bir kaba mısırunu, az tuz, karabiber, kırmızı biber koyuyoruz.Patlıcanları önce yumurtaya buluyorsunuz sonra mısır unuda batırıyoruz.
  • Kızgın yağda kızartın.Sade olarakta gayet lezzetli.... İsterseniz sarımsaklı yoğurtlada yiyebilirsiniz..Şimdiden afiyet olsun..
 
 
 
 
SOYA SOSLU BİBER KAVURMA

KIRMIZI VE YEŞİL BİBER, HAVUÇ KAVURMA






Gerçekten çok lezzetli, ben bazen yoğurtlu bazende yoğurtsuz sadece kavurmasını yaparım. Her iki şekilde de çok lezzetli...



Malzeme:

  • 7 tane kırmızı biber
  • 7 tane yeşil biber
  • 1 havucu kesici ile ince ince kestim
  • Tuz,
  • 1 yemek kaşığı kadar soya sosu
  • İsteğe bağlı sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
  • Biberleri yıka iri iri doğra.Çekirdeklerini çıkart.
  • Havucu kabuk soyucu ile soyar gibi ince, ince doğradım.
  • Tavaya çok az sıvı yağ koydum. Doğradığım biber ve havuçları tavaya attım.Orta harlı ateşte devamlı karıştıra karıştıra kavurdum. Tuzunu ve soya sosunu ekledim. Biberler kızarmış görüntüsünü alana kadar karıştırarak kavurdum. İnanın bu şekilde bile çok güzel oluyor.
  • İsterseniz sarımsaklı yoğurtla karıştırın






Fasulyenin patatesten neyi eksik?
NAMI DEĞER TAZE FASULYE KIZARTMASI

İyi pazarlar diyerek başlamak istiyorum yazıma...Sabah günlük güneşlik hava nasılda bozdu birden....Kızımı uyumaya kandırıp ayağıma aldım. Eşimde internetten  çok güzel flüt ağırlıklı hani film müzikleri olur ya işte ondan....Bir yandan kızımı ayağımda sallarken pencereden dışarı baktım....Bir yandan müzük bir yandan doğanın muhteşem hareketleri....Sanki babamın kokusu burnuma geldi....Onun kokusunu nasıl unutabilirim ki... Allahım nerden açtı bu müziği....Gözyaşlarım sel oldu aktı....Kimseler duymadı beni ama ne sitem ettim babama içimden.... Bizi bu kadar erken bırakışına, torununu bir kez bile hastalık bulaşır diye doya doya sarılıp öpemediğine, biricik oğlunun mürvetini göremeden gidişine çook kızıyorum çok...Ölümün bu kadar canımı acıtacağını söyleseler inanmazdım.....Sen öğrettin bunu nana BABACIĞIM...İçimde taşıyorum seni...Sesini, kokunu, gülüşünü.....Haykırmak istiyorum... Neden neden benim babam diye.....Canım koptu kopacak zannediyorum..Ben çocukken anneler ve babalar hiç ölmez bilirdim....O günlere dönebilsem....Saat sekizi beklesek yine...Vapurunun sesiyle...''Babamın vapuru geldi anne'' desem... Annem telaşlı telaşlı sofrayı kursa yine...Saat tam sekizde kağımızın zili hep çalardı...Bu saatte gelirdi hep babam...Kapyı hep annem açardı...Çünkü babam öyle isterdi...Babam gelmeden annem üstünü değiştirir güzel kıyafetler giyerdi....Eller yıkanır büyük bir sessizlik içinde sofraya oturulurdu. İçim giderdi babama...Hem korkar hemde ççook severdim...Bir yolunu bulup yanaşırdım kıyısına..
Bir ömür çalışıp doğru dürüst tatil yapmayışına,
Yeter babacığım artık çalışma derken Hakan var kızım hele bir evlensin de deyişine,
Emekli olup hala çalışmana
Hiç kimsede olmayan tertemiz saflığına mı neye yanayım ben, bilemiyorum....
Neden bittin be babam? neden......Bir Ağustos sabahıydı..Saat yediye on vardı...Hayat durdu bende......


Kusura bakmayın ben genelde böyle duygusal yapmam ve bu kadar özel şeylerimi paylaşmam ama öyle doluyumki... Neyse daha fazla başınızı şişirmeden tarifime geçmek istiyorum.
Bu tarifi Müge Hn.dan HÜNERLİ BAYANLAR den aldım. Bizim çok hoşumuza gitti. Tavsiye ederim...

Malzeme:
  • İstediğiniz kadar fasulye
  • Kızartmak için sıvıyağ, tuz
  • Saımsaklı yoğurt
Yapılışı:
  • Fasulyeleri güzel yıkayın ve kuulayın
  • Bol sıvı yağda kızartın
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve afiyetle yiyin..


 

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERLİ
                                       PATLICAN  SARMA


Dün iftarda misafirlerimiz vardı. Toplam 20 kişiydik. Nasıl yaparım yetiştirirmiyim filan derken...Allahtan herşey tam karar yetti..
Bu tarifi zevkle takip ettiğim
Hünerli Bayanlar bloğundan aldım. Biraz el oyalıyor fakat sofrada sunumu şık ve lezzetli bir alternatif...Birde iç kısmını hazırlarken yoğurdunu fazla kaçırdım.İçindeki biberlerin tadı anlaşılmıyordu. Siz yoğudunu az koyarsınız. Ben nerdeyse bir paket koydum. Siz tarife uyun emii...Yani malzeme fazla yoğudu az olacak...Neticede güzeldi ve misafiler tarafındanda beğenildi..

Malzeme:
  • 3adet kemer patlıcan
  • 3 adet kırmızı biber (fırında közlenmiş)
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • tuz, kekik
  • 8-10 adet taze soğan sapı
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • 2 adet yumurta
  • Galete unu
Yapılışı:
  • Patlıcanları yıkayıp alacalı soyduktan sonra uzun uzun kesiyoruz.Yarım saat kadar tuzlu suda bekletin.
  • İki yumurtayı bir kapta çırp ( az tuz at). Galete unuda ayrı bir kaba al.( az tuz at)
  • Suyu süzülmüş olan patlıcanları kuutun. Önce yumurtaya sonra galte ununa batırıp kızartın. Kızaran patlıcanları havlu kağıdın üzerine alın ki fazla yağı peçete emsin
  • Şimdi iç malzeme yapımına geçelim: Kırmızı biberleri fırında közle, kabuklarını soy ve çekirdeklerini temizle.
  • Ayrı bir kapta közlediğimiz kırmızı biberleri (doğranmış), süzme yoğudu, sarmısağı (rende) ve kekiği karıştıralım
  • Taze soğanların üstüne kaynamış su gezdirelim. Bu işlem rahat düğüm atmamızı sağlayacak
  • Şimdi kızarttığımız patlıcanların ucuna hazırladığımız iç harçtan koyalım ve rulo şeklinde saralım.Resimdede gördüğünüz gibi taze soğanla bağlıyoruz. Şimdiden afiyet olsun






TARHANALI ÇITIRLAR
TARHANALI SOĞAN ÇITIRLARI
Ayrı fotoğraf çekemedim.Üzgünüm...Halka soğanlarım resimde kenarda gözüküyor.Oysa bu muhteşem tarife olağanüstü bir fotoğraf çekmem gerekirdi....Dikkat edin parmaklarınızı yemeyin..













Tarhananın böyle bir tarife misafirlik edeceğini söyleselerdi...Yok canım daha neler derdim....İtiraf edeyim çok tedirgin denedim bu tarifi... Çünkü ev yapımı tarhanam ziyan olsaydı çoook üzülürdüm...Ama sırf bu tarifi yapmak için bile tarhana hazırlanır kışa...Ben böyle bir lezzet tatmadım...Muhteşem ötesi... Bayıldım...Bak şu tarhananın marifetine ya....Ne marifetleri varmışta biz bilmiyormuşuz... Muhakkak ama muhakkak deneyin..Şiddetle tavsiye ediyorum..

Hanımlar eşinize şöyle güzel bir sürpriz yazırlayın...Maç mı var? Yapın tarhanalı çıtırları.İşten gelirkende bir iki tane bira -çerez alın .Eşinize keyifli bir maç seyri hazırlayın..Eşiniz size yeniden aşık olabilir benden söylemesi....
Malzeme:
  • Orta büyüklükte 2-3 kuru soğan
  • 1 maden suyu
  • 4.5 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1.5 çorba kaşığı tarhana
  • Ayrıyeten soğanları bulamak için tarhana
Yapılışı:
  • Önce un, nişasta, 1.5 çorba kaşığı tarhana karıştır
  • Üzerine bir adet sodayı dökün çok az karıştırın.Az topaklar kalabilir.Hiç sorun değil.
  • Bu karışıma tuz koymayı unutmayın
  • Bu karışının altına bir kap daha koyun ve içine buzlu su hazırlayın Bu sos soğuk kalmalı..
  • Soğanları yuvarlaklar olacak şekilde kesin.
  • Önce sıvı karışıma batırın
  • Sonra ayrı bir yerede bir kaba koyduğunuz tarhanaya bulayıp kızartın.
  • İnanılmaz lezzetin hazzını yaşayın...Lütfen sıcak tüketin....Dikkat edin parmaklarınızı yemeyin

    MERCİMEK KÖFTESİ

 malzemeler

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 adet soğan
  • 1 adet limon
  • 1 tutam maydonoz
  • 2 sap taze soğan
  • Kıvırcık
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

Mercimek Köftesi yemek tarifi

Mercimekler yıkandıktan sonra 3 su bardağı su ile lapa oluncaya kadar pişirilir. Mercimekler pişince ocaktan alınarak  içine 1 su bardağı ince bulgur konulup şişmeye bırakılır. Kıvamı istenen katılıkta olmazsa bulgur ilave edilebilir.
Bu sırada soğan ve maydanoz doğranır. Salça ve soğan kavrulur. Şişen mercimek bulgur karışımına taze soğan, maydanoz salça ilave edilerek karıştırılır. Tuzu ve baharatı ayarlanır. Köfte şeklinde yapılarak bol kıvırcıkla servis edilir.



ŞİŞ KÖFTE



KÖFTELİ KARIŞIK KIZARTMA

Bildiğimiz klasik kızartma tadında.Ama hepiniz bilirsiniz ki kızartmaya kimse dayanamaz. Üzerindeki ufak köftelerle hem sunumu güzelleştiriyorsunuz hemde lezzetine lezzet katıyorsunuz... Bu tarifi hafta sonu yaptım. Kayınvalidem, görümcem, eşimin yiğeni bizdelerdi. Hepsi menüyü çok beğendiler.


Malzeme:
  • Yarım kilo kıyma
  • Bir diş sarmısak
  • 2 dilim ekmek içi
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 yumurta
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Bir çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 kilo patlıcan
  • 4-5 orta boy patates
  • 2-3 domates
YAPILIŞI
Sarımsağı rendele. Ekmek içlerini sütle ıslat ve fazla sütü sık. Tüm malzemeleri yoğur. Mümkünse bir gece buzdolabında beklet. Vaktiniz kısıtlıysa. 2-3 saatte yeterli olacaktır. Küçük misket köfteler yap ve kızgın yağda kızart.
Patlıcanları iri iri doğra, patatesleride küp küp doğra. Hepsini kızar. Yuvarlak bir borcama önce patatesleri sonra patlıcanları en üstünede köfteleri koydum. Tarifte domates dilimlerini çok az yağda arkalı önlü kızrtıyordu. Ben de öyle yaptım ama çok yumuşuyorlar. Bence sarımsaklı domatesli sos yapılmalı üstüne. Bir dahakinde öyle yapacağım.. Kızartma olarakta çeşitlendirebilirsiz. Mesela biber ve kabakta kızartabilirsiniz.Afiyet bal şeker olsun.....
Denediğiniz tariflerime yorum yazarsanız sevinirim. Teşekkürler...Bayyyy..

Hiç yorum yok: