TAVUK YEMEKLERİ

LAZANYAMTIRAK GÜLLAÇ
                         LAZANYANIN GÜLLAÇLA AŞKI
Güllaçtan neler yapılır?

 Annemde ki ışıklandırma lıoş olduğundan fotoğraflar iyi çıkmadı...

 
Güllaçı genelde tatlı yapımında kullanırız.Refika Birgül güllaçı yufka niyetine kullanmış ve tavukla buluşturmuş. O kadar çok methetmişki tarifi, muhakkak denemeliyim dedim...İftara yetiştirdim. Bu güzel yemeği anneme götürdüm.Beraber güzel bir iftar yemeği yedik. Sadece bu yemek yendi desem inanır mısınız? Yanında buz gibi bir cola....Miisss gibi oldu vallahi...Tariftetavuk kıyması kullanılmış. Ben bir daha ki sefere tavuğu et sote şeklinde ekleyeceğim... Birde kavurmalı deneyeceğim...Eminim süper olur....Şimdiden heyecanlandım..Yaşasın....Böyle güzel tarifleri keşfettikçe çocuk gibi seviniyorum

Sos Malzemesi:
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 5 diş sarımsak (3 diş kullandım)
  • 4 iri domates ( 3 adet ufak domates kullandım)
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı su
  • 7-8 dalın yaprakları nane (3-4 yaprak koydum)
  • Kekik
  • 2 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi
  • 1 çay kaşığı yeni çekilmiş karabiber
Tavuk Harcı için:
  • 4 parça tavuk but kıyma ( ben 200-300 gr ' nı kullandım.Orta boy bir borcama  bol bol yetti)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası ve biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kuru nane v e kekik
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal ( isteğe bağlı)
  • 1.5 soğan ( yarım soğan kullandım)
  • 2 yeşil sivri biber
Ayrıca:
  • 10 adet güllaç
Yapılışı:
  • Sos malzemelerini tavada buluşturup soteliyoruz. Domatesleri rendelemiş Refika ama ben minik minik doğradım.Sos malzemeler kavrulduktan sonra 1.5 su bardağı suyu ekleyip tuzunu ayarlayın. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın
  • Kıymayı bir kaba alın.Soğanı minik minik doğrayıp ekle.Domates ve biber salçasını ekle.Baharatları ekle.İyice yoğur
  • Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı zeytin yağında 2 adet yeşil biberi ufak ufak doğrayıp soteleyin. .İyice kavurduktan sonra kıymayı ilave edin..
  • Tavuk kıymayı ekledikten sonra bir spatulayla devamlı karıştırıp. Yapışan kıymaları bölmelisiniz. İyice ğiştiğinden emin olun
  • Orta büyüklükteki bir borcamı yağla.Toplam 10 adet güllacımızı borcam boyutunda kes...Ara kenarlarını da kullanbilirsin.
  • Borcama bir güllaç yaprağını yerleştir. Üzerine ılık domates sosundan gezdir. Sonra 2. güllaç yaprağını yerleştir. 6 kata kadar bu işlemi yap.
  • Altıncı katta hazırladığımız tavuklu kıymamızı ilave edip güllacımızın heryerine dağıt.
  • Diğer güllaç yapraklarınıda aynı şekilde soslayarak üzerine kapat.
  • 200 drece pişir. Üzeri kıtırlaşmaya başladığında olmuş demektir. Servis yapacağınız zaman üzerine kaşar rende serpin ve 5-10 dk fırınlayın.
  • Afiyet olsun....




ÖDÜL TAVUĞU



Renklerin büyüsüne inanır mısınız? Ben inanırım... Hele de o renkler mutfağımıza şenlik havasında giriyorsa ne ala , değme keyfime...Ben semt pazarlarını çok severim.Hiç birşey almayacak olsam bile ayaklarım beni o renk cümbüşünün içine sürükler... Pazar çıkışında bir bakmışım elim kolum dolu...

Herşeyin en tazesi en güzeli pazarda....Ya o pazarcıların samimiyeti...Size bir ip ucu...Güzel kaliteli sebze meyve satan bir yer belirleyin ve alışverişinizi hep ordan yapın...Öyle bir ilgi, sevgi, saygı... O biçim yani.... Öyleki sizin için özel seçilir sebzeler, meyveler....Bu da insanın yüzünde kocaman bir gülümseme yaratıyor...Pazarcı devamlı ona gelen müşterinin hazına doyuyor, halkta gördüğü ilgiden memnun kalıyor....Böylede olması gerekmez mi

Neyse çenem düştü. Bomba gibi tariflerle geldim size...Önce ödül tavuğumun tarifini vereceğim.Bu bir REfika tarifidir. Fakat eksik bazı malzemelerden dolayı o kadar değiştirdimki... Fatoşun tavuk yemeği oldu..Eşimden tam not aldım..Sildi süpürdü tabağı.. Denemeniz dileğiyle...



Malzeme:

  • 2 adet yeşil, 2 adet kırmızı biber
  • 2 bütün sarımsak, 2 ezilmiş sarımsak
  • Soya sosu 4-5 yemek kaşığı
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 2 adet tavuk göğsü
  • Kırmızı pancar( ben koymadım )
  • 1 adet mandalina suyu (Ben 1 portakalın suyunu sıktım)
  • Ceviz büyüklüğünde zencefil rende( tozuda olur)
  • Zeytinyağı
Benim ekstra ilave ettiklerim
  • Kuru 2 tane siyah erik
  • 2 tane karanfil
Yapılışı:
  • Önceden tavuklarınızı et sote doğrayın
  • 4-5 yemek kaşığı soya sosu ve 3 yemek kaşığı balı karıştırıp.Tavukarınızın üzerine döküp iyice karıştırın.Aslında birkaç sasat dinlense daha lezzetli olur.
  • Önce az zeytin yağ ile yeşil ve kırmızı biberleri şerit şerit kesip kavurun..
  • 2 diş sarımsağı bütün olarak atın içine...Ardından ezdiğiniz sarımsağı atın ve kavurun
  • Kenarda beklettiğiniz tavukları sote ettiğiniz biberlere ekleyin
  • Önce yüksek ateşte hızlı hızlı çevirin.Sonra altını kısıp kapağını kapatın.
  • Minik minik kestiğiniz erikleride ekleyin.
  • En son bir portakalın suyunu da ekleyin.Ağzını kapatın.Ara sıra pişip pişmediğini kontrol edin.
  • Unutmadan zencefilizi rendeleyin içine.Biraz kırmızı biber ve kekikte attım içine...
  • Pişince üzerine dövüp toz haline getirdiğim karanfili de ekleyip karıştırdım
  • Afiyet olsun

28 Mayıs 2012 Pazartesi


İNCİRLİ TATLI

Bu tatlıyı hemen hemen herkes yapmıştır.Bende çok yaptım.Muhteşem tadıyla herkesi büyülemiş bir tariftir. O yüzden sık sık yaparım. Hala yapmamış olanlar varsa, muhakkak yapsın derim.Gerçekten çok güzel bir tarif...
Malzemeler:
Kek:
  • 6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1 paket (1tatlı kaşığı) kabartma tozu
Şerbeti:
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • yarım su bardağı toz şeker
Muhallebi:
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1lt süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • inmeye yakın 50gr tereyağı
  • piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti
Hazırlanması:
  1. Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
  2. Pişerken krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
  3. Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın.
  4. Şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmeden) kekin üzerine dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin.

26 Mayıs 2012 Cumartesi


ELMALI KURABİYE


Sevgili arkadaşım RUMMACIĞIMIN tarifi...O kadar çok mettetmişti ki tarifi, hazırda misafirim gelecek denemeliyim dedim kendikendime...İyiki de denemişim... Hamuru kıyır kıyır...İçi elma- ceviz dolgulu...Çayla beraber iki iyi arkadaş oldular...Tatlı sevmeyen eşim bile yedikten sonra başka yorum yapmaya gerek yok herhalde..Teşekkürler rumma...::))

Malzemeler:
  • 250 gr margarin ( oda sıcaklığında olması gerek)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt yada süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • Üzerine sermek için pudra şekeri
İç malzeme:
  • 3-4 elma
  • 1 sime şeker kaşığı tarçın
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • İri çekilmiş ceviz

Yapılışı:
  • Elmalrı rendele.Bir tencereye al.Şekeri, tarçını ve cevizleri ekleyip, Elmalar suyunu çekene kadar pişir.
  • Ayrı yerde hamur malzemelerini karıştır.Yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle açın ortasına elmalı karışımdan koyup yarım ay şeklinde kapatın.
  • Elmalı kurabiyeler fırına verilmeye hazır durumda.Afiyet olsunnnn. Soğuduktan sonra üzerine muhakkak pudra şekeri serpin...Tadını bir tık daha farklı kılıyor..

23 Mayıs 2012 Çarşamba


DOYURUCU VE LEZZELİ DİYET TOST


Dedimki kendi kendime sabah sabah bu tost iyi gider.Tostunda tarifi olu mu canım demeyin lütfen....Bu bildiğiniz yağlı tostlardan değil...
Malzeme:
  • Marketlerde satılan çok tahıllı tost ekmeği
  • Bir ince dilim beyaz peynir
  • 3-4 çekirdeği çıkartılmış zeytin
  • Bir domates dilimi
Yapılışı:
  • Yukardaki malzemeleri ekmeklerimizin arasına koyup yağsız bir şekilde tost makinesinde kızartıyoruz.Afiyet olsun..

22 Mayıs 2012 Salı



GEÇMİŞ ANNELER GÜNÜ HEDİYEM

Sevgili YASEMİN MUTFAKTA blog sahibi arkadaşımın Anneler günü hediyesi. Harıl harıl çalışırken bir kargo geldi.İçini açınca bu güzel kurabiye ile karşılaştım ve ççoook sevindim. İl defa bir blog sahibinden böyle anlamlı bir hediye almak beni duygulandırdı.Blogunda kendisini ziyet ederek teşekkürettim ama bir kez daha kendi sayfamdan teşekkür etmek istedim. Kızım bayıldı bu kurabiyeye..,




21 Mayıs 2012 Pazartesi


ÖDÜL

ÇOK YÖNLÜ BLOGGER ÖDÜLÜM

Beni bu ödüle layık gören BİR KASE LEZZET blog sahibi AYŞE' YE yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Sıcacık yakınlığı ve ilgisiyle beni çok ama çok mutlu etti. Arkadaşımın blog sayfasıda görülmeye değer doğrusu... Çabucak bir koşu bloğunu ziyaret edin de gelin derim. Pişman olmayacaksınız


Ben de bu ödülü beni takip eden herkese göndermek istiyorum. Yalnız ödülümüzün bazı kuralları var.
  • Sizde bu ödülü 11 arkadaşınıza göndereceksiniz.Biraz zorlandım doğrusu... Arada ismini kaçırdıklarım varsa haber versin lütfen..
  1. Yeşil mutfaktan lezzetler
  2. Tarif kolik
  3. Gürme şirine
  4. Hayatın tatları
  5. Sarı mutfak-hande
  6. Hayat mutfakta güzel
  7. Lezzetli sanatlar
  8. Mini mutfaktan
  9. Pembe tatlar
  10. Yasemin mutfakta
  11. Papatya prenses
  • Arkadaşlarınıza gönderdiğiniz ödülü bloguna giderek haber verceksiniz
  • Kendinizle ilgili 7 gerçeği paylaşıcaksınnız
BENİM 7 GERÇEĞİM
İnsanın kendisiyle ilgili gerçekleri yazması biraz zor. Elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım

- Fazlasıyla duygusalım
-Sevgisiz yaşayamam. Özellikle eşim ve kızımın sevgisi vazgeçilmezlerim
-Çok vericiyim. İnsanları mutlu etmekten çok hoşlanırım...Ama ben bunu yaparken hep bir gerçeği unutuyorum...Değer bilene yapmak lazım ya...Herkesi kendim zannediyorum..O yüzden üzülen taraf hep ben oluyorum
- Değişik tatları denemekten ve sevdiklerimle paylaşmaktan çok büyük mutluluk duyarım.Evime gelen misafirlerime çok önem veririm.
-Hayal kurmasını çok severim. N eden olmasın belki bir gün gelir gerçek olur hayaller...
-Ütü yapmaktan, bulaşık makinesini boşaltmaktan nefret ederim.
-Sevdiğim insanlarla bir arad olmaktan çok büyük mutluluk duyarım
  • Size ödül veren kimse ona teşekküredeceksiniz
Sevgili BİR KASE LEZZET blog sahibi Ayşe' ye tekrar tekrar teşekkürediyorum.
  • Versatine Blogger ödülünü blogunuza ekleyeceksiniz



















20 Mayıs 2012 Pazar


MANTAR ÇORBASI

Bayanlar bırakın artık şu hazır çorbaları....En sağlıklısı, bizim bizzat kendi elleririmizle yaptığımız çorbalardır. Belki bir çoğunuz biliyordur. Ama bilmeyenleriniz vardır diye yayınlamak istiyorum bu enfes lezzeti...Hee birde ben sitemde sadece beğendiğim tarifleri yayınlıyorum.Yani blog kabarık gözüksün diye önüme gelen her tarifi koymuyorum. ,
Arkadaşlar bu mantar çorbasını muhakkak deneyin.Özellikle misafirlerinizi büyüleci bir serüvene yolculuk yapmasını istiyorsanız bu çorba tam size göre... Tadı o kadar güzel ki...Ben evime gelen misafirlerime sık sık yaparım bu çorbayı...Herkes tarafından beğeni toplamış, onaylanmış bir tariftir.

Biz bu çorbayı kızımla yaptık.O yüzden çok keyifliydi....


Malzeme
  • Yarım kilo kültür mantarı
  • Neredeyse bir kutu süt
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Çorbanın üzerine isteğe göre; karabiber, kırmızı biber ve dereot










Yapılışı:
  • Mantarları küp küp doğra
  • Doğradığınız mantarların üzerini az geçecek şekilde su koyup haşlayın
  • Haşlanan mantarlarınızı süzün ama SUYUNU ATMAYINNN
  • Ayrı bir teflon tencerede yağ ve unu iyice kavurun.İyi kavurmazsanız yemeğiniz un kokar,
  • Un kavrulunca. Altını kapatıp kavrulmuş unun biraz ılımasını bekliyorum.Ilındıktan sonra topaklaşmaması için çok az soğuk su ile açıyorum çırpıcı ile karıştırın.
  • Kavrulmuş un soğuk su ile daha iyi açılıyor.Sonra üzerine süzdüğümüz mantarları ve süzdüğümüz mantar suyundan biraz koyup. karıştırın.
  • Yavaş yavaş çorbanın koyuluğuna bakıp artık gerisini sütle tamamlıyorsunuz.
  • Yani çorbanın büyük bir kısmı sütten oluşmalı...
  • Mantar suyunuzu az sa hepsini koyun. Çoksa azını koyun yoksa çorbanın tadını bozabilir
  • Pişen çorbanızı istediğiniz baharatla tatlandırabilirsiniz. Ben bu aşamada ince kıyılmış dereotuda katıyorum.Mantar çorbasına çook yakışıyor.
  • Umarım mantar çorbasını yapıp bu eşsiz tattan mahrum kalmazsınız işallah diyorum
  • Afiyetle..

KARNIYARIK POĞAÇA

Bu enfes poğaça tarifini Yaseminin Mutfağından aldım. Ben biraz değişiklikler yaptım.Kabartma tozunu iki adet kullanıp yağ miktarını azalttım.Sunumunu da kendi kafama göre yaptım...Şık olsun istedim
.Yaseminin de dediği gibi ister sıcak, ister soğuk her türlü yeniyor bu poğaça....
Muhakkak deneyin derim...



Malzeme:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 150 gr oda sıcaklığında katı yağ( ben erittim)
  • 1 tatlı kaşığı tuz. Ben miktarını arttırdım.
  • 1 yemek kaşığı şekeri ben kendim ekledim.Tarifte yoktu
  • 1 kabartma tozu.Ben 2 adet kabatma tozu ekledim.Muhakkak 2 tane ekleyin.
  • 2 yumurta ( bir tanesinin sarısı üstüne sürülee)
  • Aldığı kadar un.Biraz yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur oluyor.
















Yapılışı:

  • Katı yağı erittim.Soğuması için bir köşede bıraktım
  • Bir yumurta sarısı hariç bütün malzemeyi karıştırdım.
  • En son soğuyan katı yağımıda ekleyip
  • Alabildiği kadar unla yoğurdum.
  • Ben hamuru bir yarım saat dinlendirdim
  • İç malzeme olarak bir kısmına beyaz peynir -domate ( hatta domatesin yanına sivri biberde koyun çok yakışıyor.Evde kalmadığı için ben koyamadım )ve zeytin bir kısmınada az sıvı yağda kavurduğum sosislerden koyup kapattım.Üzerine yumurta sarısı sürüp doğruuuuu fırına..
  • Afiyet olsuuunnnn


17 Mayıs 2012 Perşembe


1.PASTIRMALI TAVUK
SOYA SOSLU VE BALLI TAVUK

Herkesin burun kıvırdığı zavallı tavuk göğüsleri bu sos eşliğinde harikalar yaratıyor...Sanki tavuğun göğsünü değilde en iyi pirzola kısmını yiyormuş gibi hissediyorsunuz...Ya o arasına konuk olan pastırma ve dil peynirinin uyumuna ne demeli....Bana tavuk göğsünün bu kadar leziz bir yemeğe dönüşeceğini söyleslerdi inanmazdım..Bu tarifide tamamen Refika imzalı olduğu için denedim..Lütfen misafirlerinize yapıp ikram edin ve yüzlerinde oluşacak hayranlık ifadesini seyredin...Gözleri yuvalarında fırlayacak yiyen bir daha isteyecek...Bütün bir gece bu yemek konuşulacak..Bana güvenin

REFİKA, Seni seviyorummm...Kuzguncukta Yemek Atölyen varmış.Bir deli cesaretiyle gelsem vursam kpını, tanrı misafiri desem, gelsem...Nerden çıktı bu deli mi dersin... Ahhh... Yanındaki ekibi kıskanıyorummm.. Onların yerinde ben olmalıydımmm...Ama kafama koydum.Bir gün cesaretimi toplayıp yanına geleceğim...Al beni atölyene.. Ben sessizce izlerim sizi...Haaa gerekirse yardım ederim...Karşılıksız...Şartsız şurtsuz..Sadece yanında olmak hayalim.......Ahhh Ahhhh.. Belki bir gün işallah... Benim gibi düşünen varsa..Bana eşlik edebilir...

MENÜ
  1. Pastırmalı tavuk
  2. Domatesli pilav
  3. Patates püresi
  4. Kramelize cevizli hellim peyniri
Neyse ben bir an önce tarifime geçeyim

Malzeme:
  • Bir büyük tavuk göğsü (Kasabınıza şinitzel usulu kestirip dövdürttürün) yaklaşık7-8 parça çıkıyor
  • Her bir tavuk göğsü kadar ince dilim dil peyniri
  • Yine her bir tavuk göğsü için pastırma
  • Her bir tavuk göğsü için 1 yemek kaşığı soya sosu
  • Her bir tavuk göğsü için 1 yemek kaşığı bal yani
(Yani 7 parça tavuk göğsünüz çıktıysa.7 yemek kaşık soya sosu+7 yemek kaşık bal)
  • Kızartmak için az sıvı yağ ve isteğe göre az tereyağ ilavesiyle...
  • Tarifte taze nane de vardı.Ama evde olmadığı için koymadım...
Yapılışı:
  • Ben tavuk göğüslerini şinitzel tarzında kestirip dövdürdüm.Refika tam bir tavuk göğsünü parçalatmadan dövmüş.Malzemeyi arasına koyup kapatmış...Pişincede dilim dilim kesmiş
  • Ben ufak tek porsiyonluk yaptım.
  • Soya sosu ve balı bir kasede iyice karıştır.
  • Bütün tavuk göğüslerine bu sostan sürün bol bol...
  • Hepsi bir tepside biraz dinlensin...,

  • Aaaa unutmadan.Tavukların her birine bıçakla fazla zedelemeden uzun ince çeltikler atın ki....O mükemmel sosumuz etin içine işlesin...Sakın tuz ilavesi yapmayın.Soya sosundaki tuz yeterli geliyor....
  • Tavuk göğüslerini tek tek alıp hepsinin üstüne birer dilim pastırma koyalım.Onun üzerinde ince dilim dil peyniri koyalım
  • Sonra tavuk göğsünü katlayalım.
  • Tavuğun kenarına, ortadan ikiye böldüğünüz kürdanlardan takın ki mazleme dışarı fırlamasın...
  • Teflon tavaya az zeytin yağı ve az tereyağ karışımını eritip.Hazırladığımız tavuk göğüslerini koyalım.Önce orta ateşte tutalım....6-7 dak sonra diklkatlice kürdanları çıkartalım....
  • Tavukları ters çevirelim...Arkalı önlü biraz pişecek.Aynı işlemi şimdi ağzı kapalı yapalım.Ağzını kapatınca tavuk suyunu verecek...Tavuklar iyice pişecek....
  • Tekrar tencerenin kapağını açıp bu sefer arkalı önlü nar gibi kızartın....

2. DOMATESLİ PİLAV


Böyle güzel bir tavuk yemeğinin yanına tabiki pilav yakışır.İster domatesli, ister sade..Size kalmış

Malzeme
  • 2 bardak baldo pilavlık pirinç
  • 2 bardak kaynamış su
  • 3 adet çekirdekleri çıkartılmış domates rende yada ufak ufak doğranmış
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 şeker kaşığı şeker
  • Bir kaç damla limon suyu
  • tuz
Yapılışı:
  • Klasik pirinçlerimi yıkayıp sıcak suda beklettim.Yaklaşık yarım saat yeterli,
  • Bir teflon tencereye çekirdeklerini çıkarttığım domatesleri ufak ufak doğrayıp az sıvı yağ ile kavurdum.
  • Dinlenen pirinçleri bir güzel süzdüm... Ayrı bir tencerede 1.5 yemek kaşığı+ 1 yemek kaşığı zeytin yağıyla kavurmaya başladım.Kvurduğum domatesleride ekledim
  • Bu esnada içine şekerimi ve bir kaç damla limonumu ekledim. ...
  • İyice kavurduktan sonra kaynattığım 2 bardak suyu hızlıca pirinçlerin üzerine döktüm.Tuzunu ilave edip karıştırdım.
  • Ağzını kapatıp altını kıstım.....
  • Pilav pişince üzeri göz göz oluyor...Pişip pişmediğine bakıp ağzını kapatın.Ocağıda kapatmayı unutmayın
MUHTEŞEM KRAMELİZE CEVİZ EŞLİĞiNDE HELLİM PEYNİRİ COŞKUSU

Bu eşsiz tat ÇOK güzel gidiyor tavuğun yanına...Refika' nın yaratıcılığı beni öyle büyülediki....Bende biraz yaratıcı olayım dedim...Düşündüm, düşündüm...Bu hergele hellimlere ceviz yakışır dedim. Bir iki damlada soya sosu...Süper olur dedim...Uydurmasyon yapılan şeylerin hep ziyanla sonuçlanacağına inanalardandım...Yanılmışım...MUHTEŞEM oldu.....Refika bak gözüne girmek için bütün yaratıcılığımı kullanıyorum...Duy sesimi....Al beni yanına... Neyse geç artık tarife Fatoşşşş,,, diyorsunuz eminim....






Malzeme:
  • Bir paket içim HELLİM peyniri
  • Bir kaç damla soya sosu (Ben pişirdiğim tavuğun dipinden aldım sosu)
Yapılışı:
  • Önce hellimleri dilim dilim kesip su dolu bir kaseye koyun ki fazla tuzu çıksın...
  • Pişirdiğim tavuğun dibindeki sostan çok az alıp ayrı bir teflon tavaya aldım.
  • Ocağın altını açtım.Hellimleri soslu tavaya aldım.
  • Bir kaç cevizi elimle kırıp içine kattım
  • Önce ağzını kapatın.Devamlı kontrol edin.Peynirleri yakmayın
  • Ağzını açıp peynirlerinizi arkalı önlü kızartın.Cevizlerle beraber servis yapın......Offf Offfff

15 Mayıs 2012 Salı



EL AÇMASI MİSSSS BÖREK
Görünüşü bile kendini ele veriyor...

Muhteşem bir tarif. Bir kere el açması olması kafadan yüz puan getirtiyor. Kat kat, çıtır, çıtır....Offfff...

Malzeme:
  • 3 yumurta
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2su bardağı ılık su
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • un















Arası için:
  • 250 gr sana yağı
  • 500 gr nişasta
İç malzeme:
  • 1 kilo haşlanmış patates
  • 2 soğan
  • Baharat; Karabiber, kırmızı biber, tuz


Yaıplışı:
  • Hamur malzemelerini kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğur ve yarım saat dinlendir
  • Dinlenen hamuru 24-26 bezeye ayır.



  • Her bir bezeyi nişastas yardımıyla aç.
  • Üzerine 1 kaşık sıvı yağ gezdirip 2. yufakayıda açıp üzerine kapat. Böyle ce 12 adet 2 kat yağlanmış yufkalrınız olacak.

  • 2 katlı yağlı yufkalarımızıda tek tek açabiildiğiz kadar büyük açıp içini yağlayıp bohça gibi kapatıyoruz.
  • Buzdolabında 30 dak dinlendiriyoruz
  • Dinlelen bohçalarımızı açıp yine içi yağlanıyor. Bir karına haşlanmış patates harcımızdan koyuyorzuz ve rulo şeklinde sarıyoruz. 4 cm aralıklarla bıçakla çizikler atıyoruz ve doğruuu fırına.... Mis gibi kokuyorlar. Heeee unutmadan ben bekletme kısımlarını hiç yapmadım. Buna rağmen çok güzel oldu. Birde bir kısmını erimeyen beyaz peynirden yaptım ki o da çok güzel oldu. Tavsiye ediyorum...

12 Mayıs 2012 Cumartesi


EVDE ŞAHANE PROFİTEROL YAPIMI

BİRAZ SÜKSE YAPMANIN
ZAMANI GELMEDi Mİ BAYANLAR! HADİ SIVAYIN KOLLARI...DOĞRU MUTFAĞA.... PROFİTEROL YAPIYORUUUUUZZZZZ....

Bu enfes tarifi HÜNERLİ BAYANLAR blogundan aldım.Müge Hanıma burdan teşekkürediyorum...Gerçekten çooook güzel oldu bu profiteroller...Artık sık sık yaparım.. Bizim yaptığımız gibi açık havada bahçeniz varsa bahçede yoksa balkonda temiz havada indirin mideye gitsinn....İnanın yetmiyor daha daha yemek istiyorsunuz
Malzemeler

Hamuru için;
  • 1,5 Su Bardağı Su
  • 100 Gr. Margarin
  • 1 Su Bardağı Un
  • 5 Adet (Orta Boy) Yumurta
  • 1/2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1/2 Çay Kaşığı Şeker
İç Kreması için;
  • 2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
  • 2 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı Nişasta
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Yumurta Sarısı
Profiterol Hamurunun Yapılışı;
  • Tencereye suyu koyun ve kaynatın.
  • Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
  • Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
  • Karışım ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
  • Bu karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
  • Bir tepsiyi hafifçe yağlayın.
  • Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırınıa (200 derece) koyun.
  • 20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
  • Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun
  • Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
  • 1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin. Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.
İç Kremanın Yapılışı;
  • Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.


  • Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.
  • Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.
  • Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.
  • Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.
  • Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.
  • Bu ölçülerde profiterol için 1 paket çikolata sos biraz az geliyor, siz bol çikolata soslu seviyorsanız 2 paket sos pişirmenizi öneririm.

9 Mayıs 2012 Çarşamba


TURUNÇ REÇELİ

Ne güzeldir turunç reçeli... Mis gibi kokusuyla süsler kahvaltı sofralarımızı...Lezzetine söylenecek söz bulamıyorummmm... Portakal reçelinide çok severim ama turunç reçelinin yeri apayrıdır bende


fatoş

  1. Turunçların kabukları çok ince bir şekilde renelenir. Sonra kabuları yarım elma dilimi olacak şekilde kesilip soyulur.
  2. Elma dilimi şeklinde soyulan kabuları kıvırıp ipe diziyoruz.....
  3. Bundan sonraki kısım önemli...Kabukların acılığından kurtulmak için kabuları suya yatırıyoruz.
  4. Sabah akşam suyunu değiştiriyoruz....Suyun rengi açılana kadar yapıyorz bu işlemi.Ben 3 gün yaptım
  5. Turunçları suda bir taşım kaynattıktan sonra süz.
  1. 6 su bardağı içme suyunu ve 2 kilo şekeri tencerede kaynat. Turunçların kabukarını ipinden nazikçe çıkartarak kaynayan şekerli şurubun içine katın.
  2. Yaklaşık 1,5 saat kaynatın.İçine bir buçuk limonun suyunu ve bir tatlı kaşığından daha az katı yağ koyun...
  3. Reçeliniz kıvamsız gelebilir.Endişelenmeyin.Soğuyunca istediğiniz kıvama gelecektir. Afiyet olsunnn

EVDE İSKENDER NASIL YAPILIR

Bu tarifim herkes tararfından çok beğenilir...Zaman zaman yapar sevdiğimiz dostlarımızla birlikte yeriz...Bazen istek üzerine de yapılıp yenilir...Kısacası lezzetli doyucu bir tarif... Deneyenler geri dönüp yorumlarını yazsınlar lütfeeeennn.Şimdi yalvarırmışım yorum yazın diye....




Malzememe
  • Marketlerde satılan hazır % 100 dana etli olanlardan bir paket (Makbulü evde yapılan döner tabikiii)
  • Tırnak pide. Lokantalardan bulabilirsiniz.
  • Çok az sıvı yağ ve baharat: Kekik, kırmızı biber, karabiber
Sosu
  • Göz kararı salça
  • Salçayı sulandırmak için su
  • Sarımsak
Yapışı
  • Marketten aldığınız hazır dönerleri az bir sıvıyağ ile kısık ateşte teflon tavada baharatlarla beraber kavurun....Misss gibi kokusu yayılıverirr ya...Olmuştur demektir.
  • Sos için; Salçayı önce az su ile açın kavurun...Salça kavrulduktan sonra..Sulandırın.1-2 diş sarımsak rendeleyin..Sos ne koyu nede çok akışkan olacak... Su gibi olmasın.Az kıvamlı olsun.Becerikli hatunlar ayarlar artıkk
  • Tırnak pidelerimizi küp küp doğrayıp ister fırınlayın isterseniz az tereyağ ile kavurun....
  • Servis tabağına önce tırnak pidelrinizi yayın
  • Üzerine sosunuzdan dökün
  • Onun üzerine de dönerlerinizi yayın...İsteğe göre dönerlerin üzerinede sostan dökebilirsiniz.
  • Yanında pilav ve yoğurtla servis yapmaya hazır.
  • Afiyet olsun
NOT: Resimde gördüğünüz soğanı...Ortadan 42 böler gigibi yapıp tam kesmedim. O şekilde fırınladım....ÇÇÇOOOOOOKKK tavsiye ederim...Sanki içine şeker koymuşçasına tatlı tatlı mis gibi yumuşak lezzetine doyum olmayan soğanlara sahip oluyorsunuz...

8 Mayıs 2012 Salı


KIZIMIN
ÇİLEKLİ DOĞUMGÜNÜ PASTASI


Yıllar önce kiracımız olan Songül Ablamızdan öğrenmiştik bu tarifi. Ogünden beri yaparız bu tarif ve her yiyen bayılır parmaklarını yer... İdda ediyorum. Süper ötesi bir lezzet. Pastane pastalarını geride bırakır lezzetiyle... Çok değişik bir pasta . Yapım aşamasıda öyle. Lütfen deneyin bu tarifimi. Pişman olmayacaksınız

NOT: Kızımın doğum gününde hazır pastaya bir dünya para verip ziyan etmek istemedim. Çünkü özenip o şaşalı şeker hamurlu üç boyutlu pastalar yenmeyip hep ziyan olurdu..Ama Amonyaklı pastam beni utandırmadı yine... Aynı eşsiz tadıyla herkesi büyülemeyi başardı. Öyle ki yiyen bir ikinci dilim daha yedi. Abartmıyorum arada tadına bile bakamayan arkadaşlar olmuş. Sonradan söylediler.Çok üzüldüm...


PASTA HAMURU MALZEME:
  • 1 kahve fincanı erimiş margarin (75 gr)
  • 1 kahve fincanı süt
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı amonyak sodası ( aktarlarda satılıyor. Beyaz renkte ve çok keskin bir kokusu var. Kokusu sizi yanıltmasın. Pişerkende kokuyor. Ama inanın lezzeti çok güzel oluyor)
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • Alabildiği kadar un
KREMA MALZEMELERİ:
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 litre süt
  • 3 yumurta
  • Krema piştikten sonra içine katılacak;125 gr sana yağı
PASTA HAMURUNUN YAPILIŞI:
  • Önce hamur malzemelerini karıştır.Kulak memesi kıvamındaki hamuru 4 eşit parçaya böl
  • Bu dört hamuru tek tek pasta tabağından biraz daha büyüklükte aç.
  • İster elektrikli sacda, ister fırın tepsisinde arkalı önlü pişirin

  • Çevirirken dikkat edin parçalanmasın
  • Tavsiyem en iyi elektrikli sacda oluor. Pratiklik açısından
  • Sıcak fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin
KREMANIN YAPILIŞI:
  • Süt hariç krema malzemelerinin hepsini bir tencereye alın
  • Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyek.Tel çırpıcı ile açın.
  • Prüzsüz bir hal alınca sütün hepsini boşaltın
  • Ocağın üzerine koyup. Orta ateşte karıştıra karıştıra pişirin kremayı
  • Pişen krema biraz ılındıktan sonra yağı eritmeden içine koyun ve mikserle iyice çırpın.

-Hazırladığınız 4 adet pasta tabanının birini pastayı koyacağınız kapa yerleştirin
-Üzerine hazırladığınız kremayı yayın


-Kremanın üzerinede dilimlediğiniz muzları dizin
-Bu uygulamayı pasta tabanları bitene kadar yapın
-Pastanın kenarlarını bıçakla muntazam bir şekilde kesin





KARNIYARIK POĞAÇA

Bu enfes poğaça tarifini Yaseminin Mutfağından aldım. Ben biraz değişiklikler yaptım.Kabartma tozunu iki adet kullanıp yağ miktarını azalttım.Sunumunu da kendi kafama göre yaptım...Şık olsun istedim
.Yaseminin de dediği gibi ister sıcak, ister soğuk her türlü yeniyor bu poğaça....
Muhakkak deneyin derim...




Malzeme:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 150 gr oda sıcaklığında katı yağ( ben erittim)
  • 1 tatlı kaşığı tuz. Ben miktarını arttırdım.
  • 1 yemek kaşığı şekeri ben kendim ekledim.Tarifte yoktu
  • 1 kabartma tozu.Ben 2 adet kabatma tozu ekledim.Muhakkak 2 tane ekleyin.
  • 2 yumurta ( bir tanesinin sarısı üstüne sürülee)
  • Aldığı kadar un.Biraz yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur oluyor.

Yapılışı:
  • Katı yağı erittim.Soğuması için bir köşede bıraktım
  • Bir yumurta sarısı hariç bütün malzemeyi karıştırdım.
  • En son soğuyan katı yağımıda ekleyip
  • Alabildiği kadar unla yoğurdum.
  • Ben hamuru bir yarım saat dinlendirdim
  • İç malzeme olarak bir kısmına beyaz peynir ve zeytin bir kısmınada az sıvı yağda kavurduğum sosislerden koyup kapattım.Üzerine yumurta sarısı sürüp doğruuuuu fırına..
  • Afiyet olsuuunnnn

7 Mayıs 2012 Pazartesi


KADAYIF BÖREĞİ




Bu nefismi nefis böreği hiç denediniz mi bilmem ama bir kere tadına baktıysanız vazgeçemediğiniz tarifler arasına gireceği kesin...Kızımın doğum gününde yaptım...Herkes birbirine kadayıf böreğini işaret edip '' çok güzel bir dillim daha alalım'' dedikçe benimde böyle güzel bir tarifi yapmış olmanın hazzıyla yağlarım eridi

Malzemeler

  • 300 gr tel kadayıf
  • 3 yumurta
  • 1/2 paket yağ (eritilmiş)Ben daha az kullandım
  • Dil peyniri, Jambon .Bence en güzeli pastırma
  • 1 su bardağı süt .Ben 1.5 su bardağı süt kullandım

Yapılışı
  1. Arzu ettiğiniz fırına girebilen bir borcam ya da porselen fırın kabı bir güzel yağlanır. Kadayıfın yarısı kabın alt kısmına yayılır.
  2. Süt,yağ ve yumurta ayrı bir kapta çırpılır. Tabaktaki kadayıf yufka böreğini ıslar gibi bu harcın bir kısmı ile ıslanır.
  3. Sırasıyla burger peyniri, jambon ve en üstünede dil peyniri kadayıfın üzerine düzgünce dizilir.
  4. Taze kaşar rendelenir. Geride kalan kadayıf taze kaşarlar karıştırılıp tabakta en üste dağıtılır. Kalan yumurtalı harc üzerine dökülür.
  5. Fırında 180 derecede üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.



19 Nisan 2012 Perşembe


KLASİK SİGARA BÖREĞİ

Kurtarıcım can dostum...Yap yap koy dipfrize....Düşünme misafirmi gelecek diye...Çıkart dolaptan kızart


Malzemeler:
  • 3 adet yufka,
  • 400 gr beyaz peynir veya lor peyniri,
  • Kızartmak için bolca sıvı yağ.

Hazırlanışı:
  1. Her bir yufkayı 8′er adet üçgen elde edecek şekilde kesin,
  2. Bü üçgenlerden birini alıp uzun kenarına uzunlamasına peynir koyun,
  3. Önce iki kenarından içe doğru katlayın ve ardından uzun kenarından incelen yere doğru yuvarlayarak rulo yapın,
  4. Üçgenin ucuna parmağınızla su sürüp böreğe yapıştırın,
  5. Tüm üçgen yufkalarınızı aynı şekilde hazırladıktan sonra kızgın yağda kızartın.
Afiyet olsun…

BALLI HARDALLI SOYASOSLU MARİNELİ TAVUK PİRZOLA

BALLI HARDALLI SOYASOSLU
MARİNELİ TAVUK PİRZOLA



Bir gün önceden marine edilen etin lezeetine doyum olmaz doğrusu...Tavsiye ederim...Görselliğe önem verdiğniz kadar yemeğinizin lezzetine de önem veriyorsaanız bu tarif tam size göre....Misafirlerinizin beğenisini kazanacağınıza eminim

MALZEME:

İstediğiniz miktarda pirzola
İstediğiniz miktarda tavuk pirzola
Yarım su bardağı kadar süt
Bir yemek kaşığı (dolu olmasın) salça
Bir yemek kaşığı bal
Bir tatlı kaşığı hardal
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1-2 yemek kaşığı soya sosu
tuz, kekik, karabiber

YAPILIŞI:

Et hariç bütün malzemeyi karıştır. Sosunuz akıcı yani su giibi olmamalı ne de çok katı olmalı.. Hafif kıvamlı olmalı.Eğer sizinki katı olduysa üzülmeyin..Az az süt katarak sosunuzu açabilirsiniz....
Yaptığınız bu sosa tuzladığınız etleriniz yatırın. Streçleyip buzdolabına kaldırın.Çok aceleniz yoksa etesi gün kullanın. Zamanınız kısıtlıysa 3-4 saate dinlenmesi yeterli gelecektir...
Etleriniz dinlendikten sonra teflon tavaya alın.Sosuyla beraber teflon tencereye aldıktan sonra tavanızın kapağını kapatıp ocağın altını en kısıkta yakın....Etler kendi suyunu salacak ve bu suyla pişecek....Ara ara kontrol edin.Genelde kendi suyu kafi geliyor ama...Bazen suyunu çektiği halde pişmemiş olabiliyor. Ozaman siz çok az su ilavesi yapabilirsiniz....Pİştiğine kanaat getirdiğinizde kapağını açın.Ocağın altını da açıp altlı üstlü çevirerek kızartın... Muhakkak bu aşamada başında durun yoksa güzelim etlerinizi yakmış olursunuz...Yorumlarınızı bekliyorum.....

PAÇANGA BÖREĞİ

Enfes bir tat.İnsanın yedikçe yiyesi geliyor. Bir tane yersiniz.Cıkkk... Az gelir ikincisini alırsınız...Son lokmam bitmese dersiniz ama biter...Sonra eliniz üçüncüsüne uzanırken bir ses sizi durdurur... Bu iç sestir... '' Huuu Fatos hanım ne olacak bu kilolar... Looop looop götürüyorsun paçangaları'' der.... İstemedende olsa durur sadece bakar ve kokusunu içinize çekersiniz.... Ah Ah bu kilolarla başım dertte.. Yesek yesekte kilo almasak olmuyor mu ya!!

MALZEMELER:
  • 5 adet hazir yufka(ucgen seklinde kesilmis)
  • 150 gr dilimlenmis pastirma
  • 3 adet (ortaboy)domates
  • 4 adet sivri biber
  • 1,5 su bardagi rendelenmis kasar peyniri(70 gr)
  • yarim demet maydonoz(ince kiyilmis)
  • 1 yumurta beyazi (sarilmasi icin)
  • 2 su bardagi kizartma yagi












YAPILIŞI:
  1. Tavaya az miktarda 1-2 corba kasigi yag koyun.
  2. Yag kizdiktan sonra ince julyen kesilmis yesil biberleri tavaya atin ve bir iki dakika kizartin.
  3. Biberlerin ardindan tavaya dilimlenmis pastirmalari ilave edin tavayi salliyaak malzemeleri karistirin.
  4. Kup kup dogranmis domatesi tavaya ilave edin ve bir iki dakika karistirin.
  5. İnce dogranmis yarim demet maydonozuda ekleyerek bir iki kez karistirin ve tavayi atesten alin.
  6. Kavurdugunuz malzemeyi bir baska kaba alin ve uzerine rendelenmis bir su bardagi kasar peyniri ekleyin ve karistirin.
  7. Yeni bir tavaya 2 su bardagi yagi koyup kizmasini bekleyin.Bu arada ucgen seklinde kestiginiz yufkalarin ,her birinin icine bir corba kasigi malzeme koyun ve yuvarlayarak sarin.
  8. Ucunu yumurtanin beyazina batirip yapistirin.
  9. Kizarmis yagin icine hazirladiginiz borekleri atin.Yufkalar altin rengini alana kadar her iki yonunude kizartin.Kizartiginiz borekleri kagit havlu uzerine alarak yagin suzulmesini saglayin.Sicak servis yapin.
aFİYETLE...

7 Nisan 2012 Cumartesi


PÜRELİ TAVUK GÜVEÇ



İnternette gezinirken rastladım bu tarife...Çok hoşuma gitti.Fakat sonra nerden alıntı yaptığımı unuttum. Misafirleriniz için oldukça doyurucu bir lezzet ve çokta havalı... Tavsiye ederim

Malzeme:
  • 6 adet tavuk pirzola ( kuşbaşı doğranmış)
  • 1 soğan
  • 1 tane iri sarmısak
  • Çok az domates ve biber salça karışık
  • 3-4 adet yeşil sivri biber
  • 3-4 dili doğranmış salam
Püre için:
  • 4 patates
  • Süt
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık tereyağ












Yapılışı:
  • Tavukları kasaba doğratmıştım.Onları tavaya koydum. Ağzını kapatıp kensi suyuyla kısak ateşte bir güzel pişirdim.
  • Ayrı yerde sopanı küp doğrayıp yine doğradığım yeşil biberlerle soteledim.Bu arada bu işlemi sıvı yağ ile yaptım.Yani soğan ve biberi sıvı yağda kavurdum.Az su ile açtığım salçayıda kattım bu karışıma.
  • Tavuklarla soğan ve biber karışımını birleştirip pişirdim
  • Püre için patatesleri soyup küp küp doğradım üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyerek haşladım. Suyunu süzdürüp içine 1 yumurta, bir yemek kaşığı tereyağ az süt ekledim. Hızlı hızlı ezip karıştırdım.Sütü siz kendi damak tadınıza göre koyun .Az koyarsanız katı, biraz daha fazla koyarsanız daha akışkan yumuşak bir püre elde edersiniz.
  • Pişen tavuk sotenizi ufak güveç kaplarına payşatırın. Üzerine çok az sadece kapatmak için püre koyup Kaşar rendesi serpip, Yemeğe 10 dak kala fırına verin. Peynirler eriyene kadar fırında tutun .Sonra servis tabağı ile ikrama hazırdır...

14 Mart 2012 Çarşamba


TİRAMİSU




Ben aslında hiç sevmezdim bu tatlıyı .Çünkü ilk yediğim tiramisu o kadar kakaoluyduki..Yerken tatlı değilde sanki acı bir şey yer gibiydim...Taa ki bir gün Serpilciğim bana tiramisu yapıp getirene dekk.... Öyle güzeldi ki...O gündür bu gündür hep yaparım...Benim sadık yarim TİRAMİSU..

Malzeme:
  • 1 adet hazır kakaolu kek
  • 2çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı nescafe
  • 1.5 çay fincanı su
Krema için:
  • Yarım litre süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu labne peyniri
  • Pastanın üzerine sermek için kakao
Yapılışı:
  • Nescafeyi ve şekeri suda eritip.Hazır kekimizin her iki tarafını ıslatalım
  • Ayrı bir yerde, süt, yumurta sarısı, şeker, vanilyayı bir tencerede iyice karıştır. Unuda ilave et
  • Krema haline gelene kadar pişir.
  • Biraz ılınmasını bekledikten sonra bir kutu labne peynirini muhallebinin içine atıp, mikserle karıştır.
  • Kekimizin arasına krema sür ve kekimizin diğer katını yerleştir.En üzerine tekrar krema dök.
  • Soğuduktan sonra üzerine kakao serin,
  • Afiyet olsun

4 Mart 2012 Pazar


GÜZEL BİR GÜN DAHA BAŞLIYOR...

Yeni bir sabaha kocaman bir günaydın,
Kızımın mızırdanmasına uyandım ama yanına gittiğimde tekrar uykuya daldı.Bende hazır kalkmışken kahvaltıyı hazırladım. Günün en önemli öğünü bence ama öyle erken çıkıyoruz ki evden, simitle poğaçayla geçiştirip vücudumuza eksta yük kazandırıyoruz.
Geçen gün Derya' nın programına bir doktor çıktı.İsmini hatırlamıyorum.Zerdeçalın öneminden ve faydalarından bahsetti. Sabahları saf zeytin yağının içine, hepsinden bir miktar olacak şekilde,kırmızı biber, zerdeçal, kekik, karabiber, az nar ekşisi yoksa bir iki damla limon katıp karıştırın. Kepek ekmeğinin kabuklarıylaberaber tüketin diyordu. Bir çok kansere bire bir vücudu koruyormuş. Benden söylemesi

DİKME


Bu arada size güzel bir tarif vemek istiyorum. Mesudiyeliler dikme diyor.Kendi elleriye açmış oldukları yufkaları tek tek rulo sarıp kesiyorlar ve o şekilde kurutuyorlar.Kullanıcakları zaman ihtiyaçları kadarını çıkartıp bir tepsiye diziyorlar üzerine sıcak su koyup yumuşamasını sağlıyorlar. Bu denge çok önemli.(az su) Devamlı kontrol etmek lazım.Üzerinide bir bezle örtmek lazım. Sonra üzerine bol sarımsaklı yoğurt. Birde kırmızı biber yaktık mı...offffffffff...offfff
Bu tarifin 2. bir versiyonu daha var. Hazır yufkayı rulo sar kes. Kızgın yağda kızart .Tepsiye diz. Sarımsaklı yoğurt üzerine kırmızı biber yak.....Yemede yanında yat... Bu dikmeyi yiyenler lezzetini bilir. Sofrada yemek daha dururken önce o biter.. Deneyin ve görün

AŞKLARIMMMMMMMMMM


Hayatımdaki en önemli iki varlık..Sizsiz yaşayamam... İki aşk bir kalbe sığar mı? Sığıyor vallahi...
AİLEMİZİN BEREKETLİ
AYI NİSAN

NİSAN AYI YAKLAŞIYOR...HER NİSANDA TELAŞLANIR YÜREĞİM...ÇÜNMKÜ BENİM, EŞİMİN VE KIZIMIN DOĞUM GÜNÜ NİSANDA. HATTA KIZIM BABASIYLA AYNI GÜN DOĞDU.

Telaşımı az çok anlamışsınızdır herhalde bir ayın içinde 3 doğum günü. Hee bu arada yine aileden başka insanlarında rastlıyorda işte.. Ben kısaca yazdım...Ne yapsam , nasıl yapsam, kimleri çağırsam.. Beynimin içinde dolanıp duruyor.Rabbim gönlüme göre verir işallah...Bazı planlarım ver ama gerçekleşir mi bilmem. Eğer gerçekleşirse burdan resimleriyle beraber paylaşırım. İnsan büyüdükçe hayata daha bir gerçekçi bakıyor. Daha bir sorumlu hissediyor herşeye, herkese karşı .Hele de bir kız çocuğunuz varsa, helde böyle dünya tatlısıysa...Birde benim ki gibi mükemmel bir kocaya sahipseniz...İnsan hayattan daha ne isterki...Sağlık ve huzur...Allah kimsenin tadını kaçırmasın..

Yaaa tatlı kızım seni doğum gününde dünyanın en mutlu çocuğu yapmak istiyorum...Canım kızım..Huysuz ama tatlı....


 

1.PASTIRMALI TAVUK



SOYA SOSLU VE BALLI TAVUK


Herkesin burun kıvırdığı zavallı tavuk göğüsleri bu sos eşliğinde harikalar yaratıyor...Sanki tavuğun göğsünü değilde en iyi pirzola kısmını yiyormuş gibi hissediyorsunuz...Ya o arasına konuk olan pastırma ve dil peynirinin uyumuna ne demeli....Bana tavuk göğsünün bu kadar leziz bir yemeğe dönüşeceğini söyleslerdi inanmazdım..Bu tarifide tamamen Refika imzalı olduğu için denedim..Lütfen misafirlerinize yapıp ikram edin ve yüzlerinde oluşacak hayranlık ifadesini seyredin...Gözleri yuvalarında fırlayacak yiyen bir daha isteyecek...Bütün bir gece bu yemek konuşulacak..Bana güvenin

REFİKA, Seni seviyorummm...Kuzguncukta Yemek Atölyen varmış.Bir deli cesaretiyle gelsem vursam kpını, tanrı misafiri desem, gelsem...Nerden çıktı bu deli mi dersin... Ahhh... Yanındaki ekibi kıskanıyorummm.. Onların yerinde ben olmalıydımmm...Ama kafama koydum.Bir gün cesaretimi toplayıp yanına geleceğim...Al beni atölyene.. Ben sessizce izlerim sizi...Haaa gerekirse yardım ederim...Karşılıksız...Şartsız şurtsuz..Sadece yanında olmak hayalim.......Ahhh Ahhhh.. Belki bir gün işallah... Benim gibi düşünen varsa..Bana eşlik edebilir...


MENÜ
  1. Pastırmalı tavuk
  2. Domatesli pilav
  3. Patates püresi
  4. Kramelize cevizli hellim peyniri
Neyse ben bir an önce tarifime geçeyim

Malzeme:

  • Bir büyük tavuk göğsü (Kasabınıza şinitzel usulu kestirip dövdürttürün) yaklaşık7-8 parça çıkıyor
  • Her bir tavuk göğsü kadar ince dilim dil peyniri
  • Yine her bir tavuk göğsü için pastırma
  • Her bir tavuk göğsü için 1 yemek kaşığı soya sosu
  • Her bir tavuk göğsü için 1 yemek kaşığı bal yani
(Yani 7 parça tavuk göğsünüz çıktıysa.7 yemek kaşık soya sosu+7 yemek kaşık bal)
  • Kızartmak için az sıvı yağ ve isteğe göre az tereyağ ilavesiyle...
  • Tarifte taze nane de vardı.Ama evde olmadığı için koymadım...
Yapılışı:
  • Ben tavuk göğüslerini şinitzel tarzında kestirip dövdürdüm.Refika tam bir tavuk göğsünü parçalatmadan dövmüş.Malzemeyi arasına koyup kapatmış...Pişincede dilim dilim kesmiş
  • Ben ufak tek porsiyonluk yaptım.
  • Soya sosu ve balı bir kasede iyice karıştır.


  • Bütün tavuk göğüslerine bu sostan sürün bol bol...
  • Hepsi bir tepside biraz dinlensin...,



  • Aaaa unutmadan.Tavukların her birine bıçakla fazla zedelemeden uzun ince çeltikler atın ki....O mükemmel sosumuz etin içine işlesin...Sakın tuz ilavesi yapmayın.Soya sosundaki tuz yeterli geliyor....
  • Tavuk göğüslerini tek tek alıp hepsinin üstüne birer dilim pastırma koyalım.Onun üzerinde ince dilim dil peyniri koyalım
  • Sonra tavuk göğsünü katlayalım.
  • Tavuğun kenarına, ortadan ikiye böldüğünüz kürdanlardan takın ki mazleme dışarı fırlamasın...
  • Teflon tavaya az zeytin yağı ve az tereyağ karışımını eritip.Hazırladığımız tavuk göğüslerini koyalım.Önce orta ateşte tutalım....6-7 dak sonra diklkatlice kürdanları çıkartalım....
  • Tavukları ters çevirelim...Arkalı önlü biraz pişecek.Aynı işlemi şimdi ağzı kapalı yapalım.Ağzını kapatınca tavuk suyunu verecek...Tavuklar iyice pişecek....
  • Tekrar tencerenin kapağını açıp bu sefer arkalı önlü nar  gibi kızartın

PÜRELİ TAVUK GÜVEÇ



İnternette gezinirken rastladım bu tarife...Çok hoşuma gitti.Fakat sonra nerden alıntı yaptığımı unuttum. Misafirleriniz için oldukça doyurucu bir lezzet ve çokta havalı... Tavsiye ederim

Malzeme:
  • 6 adet tavuk pirzola ( kuşbaşı doğranmış)
  • 1 soğan
  • 1 tane iri sarmısak
  • Çok az domates ve biber salça karışık
  • 3-4 adet yeşil sivri biber
  • 3-4 dili doğranmış salam
Püre için:
  • 4 patates
  • Süt
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık tereyağ














Yapılışı:

  • Tavukları kasaba doğratmıştım.Onları tavaya koydum. Ağzını kapatıp kensi suyuyla kısak ateşte bir güzel pişirdim.
  • Ayrı yerde sopanı küp doğrayıp yine doğradığım yeşil biberlerle soteledim.Bu arada bu işlemi sıvı yağ ile yaptım.Yani soğan ve biberi sıvı yağda kavurdum.Az su ile açtığım salçayıda kattım bu karışıma.
  • Tavuklarla soğan ve biber karışımını birleştirip pişirdim
  • Püre için patatesleri soyup küp küp doğradım üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyerek haşladım. Suyunu süzdürüp içine 1 yumurta, bir yemek kaşığı tereyağ az süt ekledim. Hızlı hızlı ezip karıştırdım.Sütü siz kendi damak tadınıza göre koyun .Az koyarsanız katı, biraz daha fazla koyarsanız daha akışkan yumuşak bir püre elde edersiniz.
  • Pişen tavuk sotenizi ufak güveç kaplarına payşatırın. Üzerine çok az sadece kapatmak için püre koyup Kaşar rendesi serpip, Yemeğe 10 dak kala fırına verin. Peynirler eriyene kadar fırında tutun .Sonra servis tabağı ile ikrama hazırdır...
  • ORJİNAL TADINDA
                 TAVUK DÖNER

Sevgili Yeşim arkadaşımız' ın (yeturlalezzetkareleri.blogspot.com) tarifi olup, denenmeye değer bir tarif diyorum. Mutlaka deneyin derim. Şimdiden afiyet olsun.

Malzeme:
  • Bir kemiksiz tavuk göğsü (iri dilimle)
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
Tüm malzemeyi mutfak robotundan iyice geçir. Kare bir borcamın içine poşet geçir. Robottan geçirdiğin karışımı içine iyice yay. 1-2 saat buzdolabında dinlendirip dondurucuya kaldırıyoruz. Tavuk döneri yapmak istersek hemen dondurucudan çıkartıyoruz.1-2 saat sonra bıçakla incecik dilimler kesiyoruz.
Teflon tavayı soğuk su ile yıka. Ocağı açıp teflonu iyice kızdırın. 2-3 dakikada etleriniz pişecek ve afiyetle mideye indireceksinizzzzz... Afiyet şeker olsunn.



TAVUK TANDIR



 

Malzeme:
  • İstediğiniz kadar tavuk budu 
  • Limon
  • Kekik
  • Yarım çay bardağı su, tuz

















Yapılışı:
  • Tavukları yıkadıktan sonra limon sürüyoruz her yerine
  • Baharat olarak ben sadece kekik koydum. Üzerine yarım çay bardağı su koydum.Tuzunu ayarladım. Düdüklüye koyop kapağını kapatın. Havasının çıkmasını beklemeden düdüğünü aşağı indirin. Kısık ateşte yaklaşık 1-1,5 saat pişirin. Tavsiye ederim. Çok lezzetli oluyor. Hemde pratik


Hiç yorum yok: